Abbas Asem, Albin Fljugaj och Sarah Raed Mahdy. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Foto: Anna Landelius/ Sveriges Radio
Malmö

Kritiserad skola hoppas slippa vite

Elev: "Det är viktigt. Det handlar ju om vår trygghet."
4:30 min

Kränkande behandling, otrygghet och brist på studiero. Kritiken mot Malmös skolor har varit hård dom senaste veckorna. Och antalet anmälningar till Skolinspektionen ökar för varje år och myndigheten hittar även brister i allt fler av dom anmälda fallen. En trend som märks i hela landet, inte bara i Malmö.

I Malmö har två skolor så allvarliga brister att kommunen fått föreläggande om vite på en miljon kronor om inte bristerna åtgärdas.

En av skolorna är Rörsjöskolan Zenith där 12-åriga Abbas Asem är en av eleverna.

– Jag har en kompis. De sa nigger till honom. Han blev jättearg men ingen lärare brydde sig. Jag tycker inte det är bra för det är inte snällt att säga så.

Den här händelsen inträffade på en lektion och Abbas berättar om flera andra incidenter där elever kränkts på olika sätt under skoltid. Härom dagen kastade till exempel några elever stolar på en lärare för att dom var missnöjda med en arbetsuppgift. Å det är just brister i tryggheten, studieron och värdegrundsarbetet som Skolinspektionen har uppmärksammat i sin kritik mot den här skolan. 15-åriga Sarah Raed Mahdy, som liksom Abbas sitter i elevrådet säger att eleverna vant sig vid att bli kallad för rasistiska och sexistiska saker på skolan.

– Får jag säga ett svärord? Ja, typ hora. Man bara vänjer sig vid det. Lärarna borde gå in och säga ifrån men de har inte alltid tid med det.

Några killar puttar och slår varandra utanför rektorsexpeditionen. Det verkar vara på skämt men ser ändå lite våldsamt ut och en lärare går emellan.

De elever som Skolinspektionen pratat med här har vittnat om bråk och slagsmål, ibland med elever runt om som hejar på och filmar. Rektor Nina Svensson, som började sitt jobb här i juni i år, säger att man redan då påbörjade ett arbete för att förbättra miljön på skolan och att eleverna absolut inte ska behöva vänja sig vid kränkande behandling.

– Jag tänker att det inte är okej. Vi pratar ju dagligen med eleverna. För att även om eleverna inte menar det på samma sätt som vi tror att de gör så är det illa nog. Man ska inte vänja sig vid den typen av söätt att prata med varandra.

Översynen som myndigheten gör av Malmös skolor är en del av en genomgång som görs över hela landet för att se hur huvudmännen, både kommunala och privata, sköter sitt uppdrag. I Malmö kommer ett 50-tal skolor få besök under den här höstterminen.

Skolinspektionen får också in allt fler anmälningar varje år. Den största gruppen är för just kränkande behandling. Å i allt fler fall konstateras också brister. På tre år har andelen anmälningar mot Malmöskolor där man konstaterat brist mer än fördubblats, från 28 fall till 59 under förra året. Antalet skolor som föreläggs med vite ökar också för varje år.

Några av eleverna på Rörsjöskolan Zenith tycker vitesföreläggandet är lite överdrivet, så allvarligt är inte läget på skolan, enligt dom.

Abbas Asem tycker det bästa med skolan är vännerna och lärarna här. Men lärarna borde vara strängare och ta sig mer tid till eleverna.

– Vissa lärare hjälper till som ska göra men vissa lärare säger att de inte har tid och måste gå till sitt pass. Och jag tänker så; men detta är ju viktigt, det handlar om vår trygghet.

Rektor Nina Svensson säger att hon ser väldigt allvarligt på vitesföreläggandet och att man därför börjat jobba ännu mer intensivt för att komma åt problemen.

– Framför allt har vi ju ökat personaltätheten. Vi har bytt ut en del obehöriga lärare mot legitimerade lärare. Vi har en elevvärd som befinner sig ute i korridoren. Vaktmästaren är en person som inte bara arbetar med fastigheten utan är en viktig vuxen bland barnen. Så det är också en viktig förändring under detta läsåret.

– Jag är helt säker på att vi kommer klara av det här. Vi vill använda den miljonen till våra elever istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".