Perstorp mest brottsdrabbat i Skåne

Perstorp är den kommun i Skåne där man löper störst risk att bli utsatt för brott, det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Enligt statistik från BRÅ så begicks det 368 brott i Perstorps kommun under det andra kvartalet 2005. Det kanske inte låter så farligt, men om man tittar på antalet brott per invånare så är Perstorp faktiskt Skånes mest kriminellt belastade kommun.

Under andra kvartalet 2005 så begicks det 5 339 brott per 100 000 invånare i Perstorp. Snittet bland de skånska kommunerna ligger på 3 876 brott per 100 000 invånare. Den skånska kommun där det begås minst brott per invånare är Vellinge. I hela Sverige är det bara i Stockholms kommun som det begås fler brott per invånare än i Perstorp.

Bland annat så är det dubbelt så vanligt med misshandelsfall i Perstorp som i resten av Skåne och där sker tre gånger så många vapenbrott.  Men Christer Wellinder som är närpolischef i Perstorp tror att statistiken kan vara missvisande.

− Vi upplever det inte mer brottsligt än andra kommuner, men antalet brott per invånare gör ju att statistiken blir rätt kraftig.

På frågan om vad det stora antalet brott per invånare beror på, svarar Christer Wellinder att man från polisen bedömer att en av anledningarna är att det finns många lediga lägenheter i Perstorp, och att det därför är lätt även för kriminella att hitta bostad.