Lina Wolff
Lina Wolff. Foto: Carl Bredberg/SvD/TT
Kultur

Lina Wolff vann Augustpriset

"Det känns lite som en dröm"
1:33 min

På måndagskvällen delades årets Augustprisvinnare 2016 ut på Konserthuset i Stockholm. Lina Wolff från Hörby vann i den skönlitterära klassen.

En uppkäftig saga för vuxna får Augustpriset i den skönlitterära kategorin. Lina Wolffs roman "De polyglotta älskarna" har hyllats av kritikerna för sin raffinerade struktur och vann även Augustelektorernas hjärtan.

– Jag är ganska skrockfull, så jag har inte förberett något tal, säger Lina Wolff när hon tar emot priset i Konserthuset i Stockholm.

"De polyglotta älskarna" handlar om Ellinor som via nätet försöker hitta "den rätte". Hennes sökande efter "en öm, men inte alltför öm, man" leder henne till den fete litteraturkritikern Calisto och dennes hus vid havet. Den tredelade berättelsen beskrivs som flerskiktad och kaxig, med det mångspråkiga - det polyglotta - i centrum för historien.

Augustpriset är på 100 000 kronor men brukar i reda pengar betyda betydligt mer eftersom de prisbelönta böckerna vanligtvis får en rejäl försäljningsskjuts. Priset delas också ut för årets bästa fackbok respektive årets bästa barn- och ungdomsbok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".