Parkeringshuset där mordet skedde i Lund.
Parkeringshuset där mordet skedde i Lund. Foto: Emil Langvad/TT
Lund

18 års fängelse för P-husmord

Åklagare: ”Familjen kommer inte få målsäganden tillbaka”
0:28 min

Den man som stått åtalad för att ha knivmördat sin hustru i ett parkeringshus i Lund i april dömdes på tisdagen till 18 års fängelse.

Enligt Lunds tingsrätt var omständigheterna kring mordet inte tillräckligt allvarliga för att ett livstidsstraff skulle bli aktuellt.

– Kammaråklagare Kristina Wedelsbäck var på tisdagen nöjd med Lunds tingsrätts dom. Detta trots att rätten valt en lindrigare påföljd än vad hon krävt. (livstid, reds anm).

– Det var väntat med tanke på rättsläget som finns i dag, säger hon till P4 Malmöhus.

Rättsläget som hon syftar på är den situation som uppstått efter den tänkta lagändring som trädde i kraft för två år sedan och där syftet var att skärpa straffen just för hustrumördare.

Den effekten uppnåddes emellertid aldrig, enligt Wedelsbäck.

– Högsta domstolen har tittat på hur lagtexten är formulerad och utifrån det sagt att den inte stämmer överens med förarbetena. Därför kan man inte höja straffvärdet för mord, utan det ligger i stället kvar på samma nivå som innan.

Enligt Lunds tingsrätt begick 43-åringen mordet på sin hustru eftersom hon, efter 22 års äktenskap, ville lämna honom.

Mannen hade ett våldsamt utbrott mot familjen så sent som nio dagar före mordet och anhölls av åklagare för detta. Efter två dagars i arresten släpptes han dock på fri fot.

I ljuset av vad som sedan hände har kritik framförts rörande att mannen, som uppenbart var benägen att mörda, överhuvudtaget släppts.

Kristina Wedelsbäck, som tittat närmare på omständigheterna i fallet, har dock inte kunnat hitta någon punkt där man, från rättsväsendets sida, hade kunnat agera annorlunda.

– Vid det tillfället fanns det inte mycket att göra för åklagaren annat än att släppa honom. Han hade aldrig blivit häktad för de brotten och det var en helt annan situation då, berättar hon.

– Det är ytterst få människor, lyckligtvis, som är benägna att gå så här långt som den här mannen gjorde. Och det är oerhört svårt för rättsväsendet att veta vilka individer det är.

Kammaråklagare Kristina Wedelsbäck berättar att hon inte har för avsikt att överklaga domen.

Inte heller försvarssidan kommer att överklaga.

– Jag har pratat med min klient och han kommer att nöjdförklara sig med domen, säger försvarsadvokat Anders Elison, som företrädde mannen under rättegången.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".