Kajsa Järvholm, psykolog.
Kajsa Järvholm, psykolog. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Barnfetman ökar – men hjälp finns

”Inte riktigt så enkelt som Du är vad du äter”
4:45 min

Nära hälften av alla svenskar har idag fetma eller övervikt, enligt Folkhälsomyndigheten och bland barn och unga sägs det vara ett ökande problem.

Ökningen beror på att vår livsstil har förändrats. Vi sitter mer stilla och äter annorlunda. Och vissa är mer känsliga än andra.

– Genetisk påverkan står för 30 procent brukar man säga, säger psykologen Kajsa Järvholm på Barnöverviktsenheten på SUS i Malmö.

– Det är inte riktigt så enkelt som "Du är vad du äter".

Om man ser att ens barn har problem med fetma så ska man försöka hjälpa till, inte lämna barnet ensam med det.

– När barnen själva försöker blir det ofta för mycket, att man bantar för hårt och hoppar över måltider. Det gäller att hjälpa barnet att få balans i livet, säger Kajsa Järvholm.

Det är viktigt att ge barnet stöd och prata med barnet om hur man kan hjälpa barnet att hitta sin vikt.  

– Man ska undvika väldigt nedsättande kommentarer till barnen, och det gäller alla områden. Ska man säga något om barns utseende så ska man säga att barnet är fint, oavsett vikt. Och man kan ha en hälsosam vikt även om man inte är idealsmal.

– Ju tidigare man börjar hjälpa barnet med vikten desto bättre. Det är lättare att hjälpa barnen innan de kommer upp i tonåren, säger Kajsa Järvholm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".