Madeleine Fritsch Lärka, röd reporter - utklädningskläder finns på plats för den som vill bli helt röd!
1 av 3
Madeleine Fritsch Lärka, röd reporter - utklädningskläder finns på plats för den som vill bli helt röd! Foto: Sveriges Radio
Koschenill lusen används för att färga läppstift och livsmedel rött.
2 av 3
Koschenill lusen används för att färga läppstift och livsmedel rött. Foto: Madeleine fritsch Lärka/Sveriges Radio
Röda kläder i utställningshall.
3 av 3
Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Åkarp

Rött är rätt i Åkarp

”Rött signalerar makt, erotik och sex”
4:58 min

Färgen Röd väcker många känslor men tolkas också på olika sätt beroende på var i världen du är. Utställningen RÖD - en kulturhistorisk resa på Möllegården kultur i Åkarp skildrar det röda ur olika aspekter.

– Rött har alltid varit makten färg. Och revolutionens. Och i Indien ska bröllopsklänningen vara röd. Rött signalerar också makt, erotik och sex, säger Anneli Kunosson, som guidar på utställningen.

Den röda färgen är en stark symbol i alla kulturer. Men färgen tolkas olika. I den kinesiska kulturen representerar den rikedom och lycka, och i Indien står den för energi och kreativitet.

Varför rullar vi ut röda mattan och var kommer Falu rödfärg ifrån? Ofta förknippas den röda färgen med starka känslor, kraft och energi och i vår kultur symboliserar rött både kärlek och synd.

Det är fotbollsklubbens Arsenals färg, men också Liverpools. Den är socialismen och kommunismens färg, men också de amerikanska republikanernas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".