En kvinna pekar ut mot en pir.
Jessika Engvall, kommunikatör på Helsingborgs stad pekar mot Oceanpiren där den nya stadsdelen ska växa fram. foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
Helsingborg

Stort intresse för ny stadsdel

Engvall: Det som tidigare var avfall blir nu råvara
3:29 min

Nästa år börjar bygget av de unika lägenheterna med bland annat ett nytt avloppssystem och vakuumtoaletter vid Oceanhamnen i Helsingborg. Den kommande stadsdelen har redan väckt stort intresse.

Enligt Jessica Engvall, kommunikatör på Helsingborgs stad är många, både i Sverige och utomlands, nyfikna på projektet.

– Det finns ett jättestort intresse, det är många som redan följer oss och som vill komma hit på studiebesök. En kollega var nyligen i Australien för att berätta om det här nya systemet. Så intresset från branschen och från forskare är jättestort. 

– Och jag tror att det som lockar kommuner är nog hur den här processen gått till. Att vi har landat i ett nytt avloppssystem. Oftast kommer man på den typen av system lite försent när man redan är igång, säger hon.

Nästa år börjar man alltså bygga de omtalade lägenheterna. Arbetet är igång med att bland annat stärka kajkanten, nödvändiga förberedelser inför starten med att bygga cirka 350 nya bostäder vid Oceanhamnen i Helsingborg, en helt ny stadsdel där en av visionerna är att ligga i framkant när de gäller hållbar stadsutveckling.

– Skillnaden från nuvarande system är att det blir tre rör ut istället för två rör ut för att ta hand om avfallet, berättar Jessica Engvall. Ett för matavfall, ett för toalettavfall och ett för vattnet som vi använt från disk tvätt och bad, och som vi nu kommer att kunna ta hand om och kan återanvända på olika sätt.

Så det som vi tidigare sett som avfall blir nu råvara.

Aldrig tidigare har ett helt bostadsområde i Sverige byggts med det här nya avloppssystemet. Och inflyttning blir det redan 2018.

Dessutom kommer användningen av vakuumtoaletter istället för vattentoaletter att minska vattenförbrukningen med upp till 80 procent. Lägenheterna kommer också att byggas med avfallskvarnar. Det betyder att de bruna matavfallspåsarna inte kommer att behövas, utan systemet i huset tar hand om avfallet.

Det här sättet att tänka kring ett bostadsområde kommer att bli allt vanligare i framtiden, tror Jessica Engvall. För det finns många fördelar med systemet.

Dels underlättar vi för dem som bor där, och vi kommer troligtvis att samla in mer avfall som sedan kan gå till biogasproduktion.

En av utmaningarna med det nya systemet är reningsverket. För som anläggningen ser ut idag kan de kommande flödena inte tas om hand på bästa sätt. Så även här måste det till förändringar.

– Vi kommer att bygga en ny testbädd på reningsverket. För vi kommer att behöva bygga en anläggning som kan ta hand om de här tre flödena, de kan inte bara gå rakt in i reningsverket. Med hjälp av testbädden kommer vi att ständigt kunna testa och utveckla de olika flödena.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".