Birthe Wallin och Matilda Jägrden på Café David i Malmö.
Birthe Wallin är chef för Skåne stadsmission, till höger Matilda Jägrden, enhetschef på café David. Foto: Martina Greiffe / Sveriges Radio
Malmö

Tuffare för hemlösa

"Utsattheten har ökat"
3:20 min

Allt fler människor i Sverige saknar bostad och många hamnar utanför bostadsmarknaden. Hemlösa personer i Malmö vittnar om ett hårdare klimat.

På Café David i Malmö serveras frukost dagligen fram till klockan halv tio på förmiddagen. Här arbetar Matilda Jägerdén som enhetschef. Varje dag möter hon runt 150 personer som lever i mer eller mindre akut hemlöshet.

– Många vittnar om att det blivit ett hårdare klimat i samhället. De som levt i utsatthet en längre tid säger att det bara blir tuffare och tuffare.

Hårdare krav på ordnad ekonomi från hyresvärdar och fastighetsägare är en tydlig försämring som gör att personer hamnar ännu längre från bostadsmarknaden.

– Många känner att dom står helt själv, att det känns hopplöst redan från början när de ställer sig i bostadskö.

Förändrad inställning

I går presenterades Stockholms stadsmissions årliga rapport om hemlösheten i Sverige. Den visar att bostadsbristen är en av Sveriges största samhällsutmaningar.

– Tidigare har vi med stolthet kunnat säga att alla som vill ha hjälp får det, men så är det inte längre. På sätt och vis är det bra att man erkänner det, så att vi kan göra något åt det. Men samtidigt skapar det en farlig polarisering när vissa får hjälp och andra inte, säger Birthe Wallin, chef på Skånes stadsmission.

Roten till problemet ligger i bristen på bostäder.

– Det är svårt för kommunerna att motivera byggherrar att bygga mer om de inte tycker att det är en bra affär.

Just nu koncentrerar sig kommunerna på att bekämpa hemlösheten, individ för individ.

– Man kommer åt en del av problemen genom att koncentrera sig på hemlösheten på ett individuellt plan, men kommunerna har lämnat de strukturella planet. Jag hoppas man återupptar det arbetet någon gång.

Svårt att lösa

I sin rapport föreslår Stockholms stadsmission en rad saker som kommunerna ska göra för att förbättra situationen. Bland annat vill man att kommunerna ska känna ökad press på att hjälpa alla kommuninvånare med bostad. Birthe Wallin är minst sagt försiktig med sina förväntningar.

– Det är viktigt att man tar höjd, men om det verkligen blir en förändring, det undrar jag, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".