Malmö Redhawks Nils Andersson mot HV71 Erik Andersson i SHL match mellan Malmö Redhawks och HV71 i Malmö Arena.
Malmö Redhawks Nils Andersson mötte HV7:s Erik Andersson i Malmö Arena. Foto: Emil Langvad/TT
Malmö

Hur hårt är bra i hockeyn?

”Jag har för många kompisar med skador som inte blir bra”
3:15 min

För några veckor sedan skadades Nils Andersson och fick köras till sjukhus efter en match med Tre kronor. Han tycker att vi måste diskutera hur hård hockeyn ska få vara.

Nils Andersson blir inte rädd när han spelar, men har märkt en allt hårdare spelstil.

– När jag tittar på hockey så blir jag ofta bekymrad. Spelarnas tacklingsnivå ligger högre än vad de kan kontrollera. Spelets hastighet har ökat enormt mycket. Man ser ibland när de kommer och den andre hoppar undan, då hinner tacklaren inte ställa om utan träffar fel med ödesdigra konsekvenser, säger Nils Andersson.

Han tycker att vi måste välja en väg med en publikvänlig hockey med mycket passningar, och då kan man inte även ha brutala highlight-tacklingar.

– Jag har för många kompisar med skador som inte blir bra. Det är killar med hjärnskador som varit borta länge och som inte blir bra.

Nils Andersson vill att hockeysporten väljer väg.

– I boxning och WMA och liknade sporter går man in med hälsan som insats, men inte i hockeyn. Jag tycker inte att det är det vi skrivit kontrakt på, att man inte ska kunna fungera som familjefar eller få en depression för att hjärnan inte fungerar som den ska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".