Bilden visar Michael Mattsson, chef för gränspolisen i Region Syd, vid ett bord. Foto: Björn Lindgren/TT.
Michael Mattsson, chef för gränspolisen i region Syd. Foto: Björn Lindgren/TT.
Skåne

Polisen får ut adresser till gömda

Stadsjurist: "Vi berättar inte detta spontant"
1:38 min

Malmö stad har lämnat ut adresser till gränspolisen i Skåne till personer som inte har rätt att vistas i landet. En gömd familj avvisas idag.

Nyligen begärde gränspolisen i region Syd ut kontaktuppgifter på 200 personer som är efterlysta för att de ska avvisas från Sverige och som polisen antog att Malmö stad hade kontaktuppgifter till.

Enligt socialtjänstlagen kan dessa personer ha rätt till bistånd av kommunen. I så fall kan polisen enligt 17:e kapitlet i utlänningslagen få ut deras kontaktuppgifter från kommunens socialnämnd. 

Av de 200 som fanns på polisens lista, hade Malmö stad kontaktuppgifter till 32 personer. Däribland en familj som hittades i går och som avvisas till Bosnien i dag.

Det är en man och fru och två barn som har varit efterlysta i snart ett års tid. De har fått avslag i alla instanser, ärendet ska verkställas enligt de regelverk som finns.

Enligt Maria Engleson, stadsjurist på Malmö stad är den här frågan inte juridiskt komplicerad.

– Bestämmelsen i utlänningslagen är tydlig och rak, har funnits länge och öppnar inte upp för några tolkningsmöjligheter, säger Maria Engleson. 

Och de personer vars uppgifter ni har lämnat ut, får de reda på det?

– Vi berättar inte spontant detta för personerna, men man kan ju ringa och fråga och har rätt att få reda på om någon har fått reda på uppgifter från ens ärende som man har hos oss, säger hon. 

Polisen har krav på sig från regeringen att öka antalet verkställda avvisningar från Sverige av personer som inte har rätt att vistas i landet, sedan de fått avslag på sin asylansökan i alla instanser.

Just nu är 2 200 personer i polisens region Syd efterlysta eftersom de håller sig undan en avvisning. 

Polisen planerar nu att skicka nya listor med omkring 600 namn till Malmö stad och kommer också att gå vidare till andra kommuner.

– Vi kommer att göra det, säger Michael Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".