Buss.
Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Skåne

Nytt biljettsystem med mobilen i centrum

”Vi ville göra ett enklare biljettsystem”
0:35 min

I går beslutade politikerna i regionfullmäktige att Skånetrafiken ska införa ett nytt biljettsystem. Målet är att få ett mer enkelt och rättvist system, men för att använda det måste brukarna ha en modern mobiltelefon.

Från och med slutet av mars nästa år är det tänkt att det nya biljettsystemet ska vara i drift.

Men förändringarna, som bland annat innebär att det införs tre taxor för alla resor i Skåne, har också lett till kritik.

Bland annat skriver Skånska Dagbladet i dag att boende i Veberöd noterat att bussresor till Dalby kommer bli nära på dubbelt så dyra jämfört med det nuvarande systemet. Skillnaden har fått över 100 personer att protestera mot förändringen.

Enligt Camilla Bunke vid Skånetrafiken har det dock varit omöjligt att hitta ett system som gynnar alla.

– Redan i dag har vi gränser som kan uppfattas som orättvisa. Vi tycker att det nya systemet har så mycket fördelar, även om det betyder att vissa får det dyrare och andra får det billigare. I stora delar av östra Skåne har vi försökt anpassa oss efter det och gjort den lilla zonen lite större, 18 kilometer i diameter istället för åtta.

Beroende på hur långt resenärer vill åka kommer det kosta 25, 50 eller 100 kronor att resa med Skånetrafiken, genom det nya biljettsystemet.

Men de som inte har mobiltelefon, kan fortsätta resa med jojo-korten. Och de som väljer den vägen kan också fortsätta att resa efter det gamla biljettsystemet.

De personer som alltså är arga över högre biljettpriser mellan Dalby och Veberöd kan alltså fortsätta resa till den gamla taxan, även efter mars. Åtminstone i tre år till.

Därför, menar Camilla Bunke, finns ingen anledning för folk som inte har eller vill använda sin mobiltelefon att köpa biljetter med, att vara oroliga.

– Vi kommer att ha alternativ. Vi kommer införa någon form av nya plastkort och det kommer finnas pappersbiljett och möjlighet att betala med vanligt bank- eller kreditkort, säger hon.

I samband med att det nya systemet ska lanseras planerar Skånetrafiken också kampanjer för att svara på frågor och hjälpa resenärer att komma igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".