Pinjekotte.
1 av 3
Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Sigrid Bundy, som jobbar i en ostbutik vid möllevångstorget vet det mesta om pinjekottar.
2 av 3
Sigrid Bundy, som jobbar i en ostbutik vid möllevångstorget vet det mesta om pinjekottar. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Pinjekotte.
3 av 3
Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Pinjekotten kan bli en ny jultradition

 

Pinjekottar har länge funnits att köpa i juletid på andra sidan sundet i Köpenhamn, men nu börjar de dyka upp här också både i livsmedelsaffärer och saluhallar

– Man plockar dem i Medelhavsområdet och ställer dem på ett varmt ställe så att pinjenötterna poppar ut. Sedan kan man göra pesto med dem, säger Sigrid Bundy, som jobbar i en ostbutik vid Möllevångstorget i Malmö och som vet det mesta om Pinjekottar.

Kottarna växer på pinjeträd som är släkt med den svenska tallen men mycket större och växer i västra medelhavsområdet. De kan bli 30 meter höga och det tar 25 år innan de får kottar.

En kotte innehåller mellan 20 och 50 pinjefrön eller pinjenötter som de också kallas. Är man otålig och snabbt vill få sin kotte att öppnas kan man stoppa in den i ugnen i 200 grader men passa den noga för fröna kan som sagt komma flygande ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".