Susanne Rikardsson, vd på Fastighetsägarna Syd, går direkt till de 38.000 hyresgästerna med sin föreslagna hyreshöjning i stället för till hyresnämnden, som är det normala.
Susanne Rikardsson, vd på Fastighetsägarna Syd, går direkt till de 38.000 hyresgästerna med sin föreslagna hyreshöjning i stället för till hyresnämnden, som är det normala. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
Södra Sverige

Fastighetsägare går förbi hyresnämnden

"Man väljer helt enkelt att betala ny eller gammal hyra"
1:51 min

Fastighetsägarna Syd kommer att gå direkt till 38 000 hyresgäster i södra Sverige och låta dem avgöra om de vill betala den höjda hyran i stället för att låta hyresnämnden avgöra vilken hyreshöjning som är rimlig.

– Hyresgästerna kommer att få ut ett informativt brev, där du har rött och grönt och utropstecken, där man helt enkelt väljer att betala ny hyra eller att betala den gamla, säger Susanne Rikardsson, vd Fastighetsägarna Syd.

Den här mycket ovanliga åtgärden betyder att 38 000 hyresgäster i Skåne, Blekinge och Kronoberg tvingas välja mellan att snällt betala den nya högre hyran eller den gamla lägre och därmed ta strid mot sin hyresvärd.

– Väljer man det gamla beloppet så kommer man inom en tid att bli kontaktad av sin fastighetsägare, eller av oss, och då fastställer hyresnämnden helt enkelt om hyreshöjningen är skälig.

Eftersom Fastighetsägarna Syd representerar ett stort antal företag i tre län, kan Susanne Rikardsson inte garantera att det här kommer att ske överallt, men hon vet att det stora flertalet hyresvärdar tycker det här är rätt väg att gå. 

Åtgärden är inte unik, säger Tomas Lindgren, hyresförhandlare på hyresgästföreningen i Malmö, men han har aldrig hört talas om att den skett i den här omfattningen

– Det känns oseriöst att lägga det i händerna på varje hyresgäst, man borde valt att pröva det i hyresnämnden.

Att fastighetsägarna inte går till hyresnämnden, vilket är det normala, motiverar Susanne Rikardsson på fastighetsägarna så här:

– Kutymen kostar ofantligt mycket tid och pengar, och att sitta med så mycket ärenden i hyresnämnden, det äter upp all din tid och allt förtroende, hyresgästerna vill ju veta vad man ska betala.

– I Göteborg är det ju fortfarande inte löst, det gäller 43 000 hyresgäster, och där strandade det för ett år sedan, säger Susanne Rikardsson.

Hon tror att de flesta hyresgästerna kommer att välja betala den höjda hyran, det handlar om 50-80 kronor mer per månad.

– Jag tror faktiskt att de flesta resonerar som jag själv gör, att en hyreshöjning på 50-80 kronor är skäligt.

Tomas Lindgren på hyresgästföreningen, som tycker att den begärda hyreshöjningen är för hög med tanke på de stora vinster bolagen haft, hoppas på motsatsen.

– Min förhoppning är att i bästa fall ingen betalar den nya höjningen, utan att alla betalar sin gamla hyra.

Och då har fastighetsägarna hamnat i ett besvärligt läge?
– Det kan man säga, ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".