Simon Blom lever med hiv och är aktiv i Positiva gruppen Syd.
Simon Blom är aktiv i Positiva gruppen Syd. Foto: Joni Ingvarson/Sveriges Radio Malmo
Skåne

"Alla människor kan utsättas för hiv"

Simon Blom: "Viktigt med personer som är öppna"
7:48 min

Arbetet för de som lever med hiv och aids har kommit långt i dag, men det behövs fortfarande bättre bemötande i sjukvården - och större fokus på livskvalitet. Det tycker Simon Blom, aktiv i Positiva gruppen Syd.

Världsaidsdagen är ett sätt att hedra de som avlidit på grund av viruset, men också sprida kunskap om hiv och aids, och att stötta de som lever med infektionen.

Simon Blom är aktiv i Positiva gruppen Syd. Han lever själv med hiv och fick beskedet för ungefär fem år sedan.

– Jag vaknade upp med jättehög feber, jag bara grät och kom inte ur sängen. Då tänkte jag att jag kanske behöver göra det här testet nu.

Skickades hem när han ville testa sig

Men bemötandet i sjukvården lämnade en del att önska. I första vårdinstansen skickades Simon Blom hem, och blev bara sämre.

Veckan efter fick han en tid hos Centrum för sexuell hälsa, som konstaterade att han hade halsfluss och dubbelsidig lunginflammation, men han fortsatte kämpa för att få ta ett hiv-test. Och när han till slut fick ta ett test, visade det sig vara positivt.

– Så sedan när jag började jobba med att sprida kunskap om hiv så har jag kämpat för att alla ska få göra ett test. Och att man inte ska få ett moraliserande bemötande bara för att man begär ett hiv-test.

Många lever inte öppet

Det är inte ett beteende. Det är inte en viss typ av människor. Alla människor kan utsättas för hiv.

90 procent av de som lever med hiv eller aids i dag gör det i tysthet. Simon Blom har förståelse för det, men han hoppas att fler vågar leva öppet.

– Det blir konsekvenser för arbetet med hiv om för många lever i tysthet. Därför är det viktigt att det finns personer som är öppna, eller öppna i den grad de vill.

Minskade anslag nästa år

Har du stött på mycket fördomar?

– Det finns fördomar, ända upp till regeringsnivå, eftersom de minskat anslagen till hiv nästa år.

Sedan stöter jag på fördomar i olika situationer, även där man inte förväntar sig det, som i sjukvården. Det finns fortfarande rädsla och okunskap.

Många vet fortfarande till exempel inte att HIV inte kan överföras via en person som är på en välinställd behandling i Sverige. Det var först 2014 som det kunde konstateras i ett statligt dokument.

– Man testade 2 000 par under fyra år som hade oskyddat sex, där den ena levde med hiv, på en välinställd behandling, och den andra levde utan hiv. Och hiv överfördes inte en enda gång.

Mer kunskap behövs

Vad finns det för utmaningar i framtiden?

– Vi behöver mer kunskap om hiv. Eftersom de som lever med hiv nu förväntas leva som alla andra, och ofta bara får snabb kontakt med sjukvården. Innan kontrollerades vi mer, nu har man släppt oss lite mer. Men vår livskvalitet är fortfarande viktig. Så jag önskar mer fokus på livskvalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".