Åsa Eriksson, socialdemokratisk riksdagsledamot. Foto: Anders Wiklund/TT.
1 av 2
Åsa Eriksson (S). Foto: Anders Wiklund/TT

Utredning ska ge snabbt svar om assistans

Hör hela debatten om assistansen här
8:23 min

Oron för att allt fler mister rätten till assistans gör att RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, och andra håller manifestationer i helgen. Politiker hänvisar till en snabbutredning om frågan.

I dag har P4 Malmöhus berättat om familjen Alsén Moraga i Malmö som fruktar att deras situation med en fyraåring med stort hjälpbehov ska förvärras. Bland annat sa familjen att de inte vågar söka assistans på natten eftersom de då kan få ögonen på sig.

RBU förstår oron. Förbundets Ronny Kammer, som själv har en tioårig dotter med grav funktionsnedsättning, pekar på att trenden är tydlig.

– Vi ser ju varje dag att någon förlorar assistansen. När året är slut kommer den siffran att ligga över 300. Och då har vi inte räknat in dem som fått sin assistans minskad.

Därför ska alltså både privatpersoner och organisationer protestera på lördag, bland annat i Malmö, Helsingborg och Kristianstad.

– Vi på RBU får dagligen samtal om det här, säger Ronny Kammer.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Åsa Eriksson säger att hon vet hur mycket assistansen betyder, men att de stigande kostnaderna gör att något måste göras.

– Och att människor blivit av med assistans för sådant de tidigare fått assistans för beror på ett par domar i Högsta förvaltningsdomstolen. Det här har blivit tokigt för många människor. Därför har regeringen tillsatt en snabbutredning som ska vara färdig 15 december, för att se om man behöver ändra på lagstiftning.

Hon pekar också på att andra delar av samhället kan behöva gå in och täcka upp i väntan på ett klart besked.

– Det kan vara så att sjukvården, hemtjänsten eller någon annan får gå in i väntan på en eventuell lagändring. För att individen och dess familj som blir drabbade är helt fel, där måste samhället bli bättre.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".