Akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, SUS Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT
Akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT
Skåne

Mer personal behövs efter nytt vårdavtal

Gösta Rehnstam: Förkortning av arbetstiden betyder att vi behöver mer personal
0:33 min

Vårdförbundet och SKL, Sveriges kommuner och landsting, kom på torsdagen överens om ett nytt kollektivavtal om nattarbete.

Avtalet gäller bland annat sjuksköterskor, barnmorskor och fysioterapeuter, och enligt Vårdförbundet är innehållet bättre än i många lokala avtal. Det ger möjlighet att anpassa avtalet till lokala förutsättningar.

Avtalet innebär bland annat att arbetstiden sänks för de som arbetar ständig natt, i landsting och regioner.

– Vi har säkrat lösningar för att klara kompetensförsörjningen i framtidens hälso- och sjukvård genom bättre villkor för nattarbete, utbildningstjänster för specialistsjuksköterskor och ett partsarbete för mer hälsosamma arbetstider, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

I Skåne har det under det senaste året hörts många protester mot arbetstider inom vården, och de har bland annat handlat om möjligheterna till återhämtning i arbetspass med nattarbete.

I det nya avtalet kommer exempelvis sjuksköterskor som jobbar 20 procent natt få ytterligare två timmars arbetstidsförkortning, och en veckoarbetstid på 36,20 timmar.

Gösta Rehnstam, som är förhandlingschef på Region Skåne, är mycket nöjd med att man nu har fått till ett avtal.

– Avtalet innebär ju en arbetstidsförkortning för medarbetare som jobbar natt och en förkortning av arbetstiden kommer ju betyda att vi behöver hitta medarbetare som kan ersätta vid den tiden. Vi vet dock ännu inte omfattningen av detta, det är för tidigt att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".