Kakaoträd med frukt.
1 av 2
Kakaoträd med frukt. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio Malmo
Kakaobönor.
2 av 2
Kakaobönor. Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio Malmo
Lund

Mat för gudar utforskas i Lund

Kakaoutställaren: "Den blandades med majs, chili och vatten"
3:59 min

Ljus, mörk, söt eller bitter - på Botaniska trädgården i Lund råder det chokladfrossa. Här kan den kakaoälskande utforska frukter och lära sig allt om kakaons uråldriga historia.

Allt om choklad, från historia till medicinsk nytta. Det får den som besöker Botaniska trädgården i Lund lära sig, berättar Sofie Olofsson, en av dem som står bakom utställningen.

Medicinsk nytta, finns det någon sådan?

Ja, själva kakaobönan är nyttig, fet och fin. Sedan blandar vi ut den med socker och annat. Men ju mer kakao desto bättre.

Bland palmer och andra träd på Botaniska trädgården i Lund står kakaoträd - med gröna, pumpaliknande frukter. Inuti, inbäddade i fruktköttet, finns kakaobönorna.

– Råa smakar de inte bra, men om de ligger en stund i värmen börjar de jäsa i fruktköttet. Sen torkas och rostas de.

Djuren äter bara fruktköttet

I naturen äter apor och andra djur bara fruktköttet, och det brukade människor också göra. Men så, för flera tusen år sedan, hände något.

Det var väl en frukt som låg och jäste, och så upptäckte människorna som bodde i Amazonas, att det här var ju inte så dåligt.

När européerna kom till Sydamerika på 1500-talet såg de hur människorna drack en kakaodryck som inte alls liknar chokladdryck så som de flesta av oss är vana vid. Den var tjock och blandad med majs, chili och vatten.

Bara för kungligheter

– Européerna tyckte inte det smakade så gott, så de började så småningom blanda ut kakaon med socker, kanel och svartpeppar. Men det var superlyxigt, för kungligheter bara.

Några hundra år senare såg den första chokladkakan dagens ljus.

På Botaniska trädgårdens utställning "Choklad - mat för gudar" kan besökarna uppleva både kakaoträd, kakaons historia - och chokladprovning.

Utställningen pågår fram till 31 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".