Joakim Olefeldt, rektor, Thoren Business School i Malmö. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio
1 av 2
Joakim Olefeldt, rektor, Thoren Business School i Malmö Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio
Malmö

Rektor vill kunna kasta ut problemelever

Rektor: "De försökte knäcka personalen"
9:44 min

Gymnasieskolan Thoren i Malmö hade förra läsåret betydande disciplinära problem bland en grupp elever. Det kulminerade med ett bombhot, som ledde till inställd avslutning. Nu vill rektor Joakim Olefeldt att elever ska kunna kastas ut om de misskött sig under lång tid.

Den privata gymnasieskolan gjorde förra läsåret sju polisanmälningar på grund av bland annat hot mot lärare och mordbränder.

Vid ett par tillfällen, som vid rektorns jultal, exploderade pyroteknik i anslutning till aulan. För att skapa en fungerande arbetsmiljö installerades kameraövervakning och periodvis hyrde man in vakter.

I huvudsak handlade det om en grupp på 15-20 elever som saknade studiemotivation och rektor Joakim Olefeldt tror att deras motivation var att utmana skolpersonalen.

– Min uppfattning var att man verkligen försökte knäcka personalen och mig som rektor.

Skolan har en konsekvenstrappa, från muntlig tillsägelse till avstängning i en eller ett par veckor. När stegen i trappan inte räcker för att vända ett beteende, så vill Joakim Olefeldt se större befogenheter för gymnasieskolor.

Om man inte lyckas få eleven att anpassa sig efter reglerna i skolan, så anser jag att eleven borde får göra något annat. Då skulle jag som rektor vilja kunna säga: du får avsluta dina studier på vår skola.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".