logga Uber
Foto: Maria Ridderstedt/Sverige Radio.
Danmark

Uber inför rätta i Danmark

Dansk transportminister vill legalisera Uber
1:26 min

I Danmark åtalas nu det holländska taxibolaget Uber, meddelar Köpenhamnspolisen i dag.

Åtalet i Danmark mot själva bolaget bakom den kontroversiella taxi-tjänsten kommer efter att domen mot två danska Uber-chaufförer vunnit laga kraft i veckan.

Sex personer dömdes i somras i första instans i för olaga taxiverksamhet. Två av dem har nu förlorat även i nästa instans och har meddelat att de inte tar frågan vidare till högsta rätt. Därmed går åklagarna vid Köpenhamnspolisen nu vidare med ett åtal mot själva bolaget, för medhjälp till olovlig taxiverksamhet. 

Med Ubers teknologi kan privatpersoner med egen bil tjäna pengar på taxiverksamhet, utan att ha taxilegitimation eller trafiktillstånd. I Sverige har ett 60-tal Uber-chauförrer dömts för olovlig taxiverksamhet, och det pågår en förundersökning mot bolaget. Ännu är inget åtal väckt.

Den danske åklagaren Vibeke Thorkil-Jensen säger i ett pressmeddelande att det är en viktig principiell fråga hur bolagets ansvar ser ut, och att man siktar på att Uber ska betala 10 000 danska kronor i böter för varje enskild taxi-tur. I första omgång 30 000, men den summan kan komma att stiga rejält i takt med att fler chaufförer döms.

Samtidigt som rättsprocessen mot det kontroversiella taxibolaget nu tar nästa steg, så har den nytillträdde liberala transportministern i Danmark, Ole Birk Olesen, öppnat för att avreglera den danska taxibranschen och legalisera Uber, vars tjänster han säger sig uppskatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".