Skåne

Bakterier misstolkas som urinvägsinfektion

1:31 min

Äldre får ofta antibiotika i onödan, när bakterier i urinen misstas för urinvägsinfektion. Region Skåne jobbar nu för att minska den här antibiotikaanvändningen.

– Det är ganska vanligt att man har bakterier i urinen, som man inte har några besvär av, och då ska man inte heller behandla bort det, utom vid vissa väldigt speciella fall, säger Gisela Otto, infektionsläkare på Skånes universitetssjukhus och ordförande för Strama Skåne, Samverkan mot antibiotikaresistens.

Bland äldre kvinnor som bor på boenden kan mellan 25 och 50 procent ha bakterier i urinen. Ofta är de ofarliga, och då gör antibiotikan mer skada än nytta. Förutom att den riskerar att sprida antibiotikaresistens i samhället, kan den till exempel ge allergier eller påverka effekten av andra läkemedel.

– Antibiotika ställer till en hel del i människokroppen. Dels så påverkar den förstås alla de bakterier som vi har, och som vi lever i harmoni med, säger Gisela Otto. 

Om vi då slår ut de snälla bakterierna, så banar vi väg för elakare bakterier, och vi ställer till oreda i tarmbakterierna, så vi kan få diarréer och tarmsjukdomar.

Kunskapen om att det är lätt att misstolka bakterier i urinen ska nu spridas till vårdpersonal i Skåne. Samtidigt betonar Gisela Otto att de patienter som har feber och klara tecken på bakterieinfektion ska behandlas med antibiotika, om ingen annan infektion hittas. Detsamma gäller om kvinnor har långvariga besvär av att det svider eller att man måste kissa ofta.

– Vad som är viktigt är att man inte behandlar människor för att de är trötta och hängiga, och skyller det på att det finns bakterier i urinen, när personen inte har symptom från urinvägarna. Det är där vi måste lägga tankemöda, information och se till att folk har kunskap om detta, så att vi kan bespara patienter från antibiotika i onödan, säger Gisela Otto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista