En grön stadsbuss. Foto: Malin Nilsson/Sveriges Radio
Bussarna kan bli reklamfria iom förslaget i kollektivtrafiknämnden går igenom
Skåne

Politisk reklam kan förbjudas på tåg och bussar

Cristina Glad (L): "Signalerar att politik är något fult"
0:57 min

Ett förslag i Region Skånes kollektivtrafiknämnd går ut på att förbjuda reklam utanpå bussar – och dessutom förbjuda all politisk reklam i kollektivtrafiken.

Går förslaget igenom kommer skärmarna med nyheter, reklam och underhållning, som finns på tåg och på en del bussar, att vara enda reklamytan inom kollektivtrafiken.

Kollektivtrafiknämndens andre vice ordförande Cristina Glad (L) tycker inte att man har råd att säga nej till reklam.

– Nej, inte i det här läget då vi precis beslutat om en ny budget där det är tydligt att det inte finns några extra pengar till kollektivtrafiken, utan att det snarare är besparingar som gäller. Då är det ren idioti att avstå från möjliga intäkter, säger hon.

I förslaget finns också att säga nej till all politisk reklam.

– Det signalerar ju att politik skulle vara någonting fult, säger Cristina Glad. Vi vill ju värna demokratin, och där är de politiska partierna förutsättningen. Förbjuder man dem att förmedla sitt budskap sänder man signalen att det inte är bra budskap.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".