En ansiktsbild på en springer spaniel-hund som tittar rakt in i kameran,
Billy är årets narkotikasökhund 2016. Foto: Anders Roos/Svenska kennelklubben
Skåne

Billy är årets narkotikasökhund

Springer spanieln Billy från Malmö fick igår pris som årets narkotikasökhund på Hundmässan i Stockholm.

Tolvåriga Billy och hans förare har varit med vid 65 narkotikabeslag med en beräknad samhällsnytta på mer än 119 miljoner kronor. Det största beslaget var ett parti med 19,2 kilo heroin som var gömt i en personbil.

– Billy är en väldigt allround hund och tycker det är lika roligt oavsett om vi söker i en bil eller bland passagerare på ett tåg, berättar Anders Mårtensson på Svenska Kennelklubbens webbsida. 

Billy får ett ben i pris, foder för sex månader och en hundsäng, medan hundföraren Anders Mårtensson ges ett resestipendium på 20 000 kronor.

Juryns motivering.

"Narkotikasökhunden Billy med sin mycket rutinerade förare Anders Mårtensson är ett enastående effektivt bevis på vad ett hundekipage, år efter år, kan uträtta i Tullverkets arbete med att bekämpa den förödande narkotikasmugglingen. Med en sällan skådad iver att alltid vilja göra sitt allra bästa, tar den tolvårige Billy dagligen sig an den svåra uppgiften att avslöja ett av vår tids värsta gissel – narkotikasmugglingen. För denna narkotikasökhundarnas gigant finns inga hinder som är för tuffa, oavsett arbetsmiljö eller svårighetsgrad. Under den senaste tolvmånadersperioden har Billy avslöjat narkotikapreparat av olika slag till en sammanlagd samhällsnytta på över 119 miljoner kronor."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".