Från vänster Magnus Holmqvist, Peter Holmberg och Glenn Andersson. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
1 av 2
Magnus Holmqvist, Peter Holmberg, hundförare och Glenn Andersson, utbildningsansvarig. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Polishunden Jaxx Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
2 av 2
Polishunden Jaxx Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Södra Sverige

Hundpatrullerna i region syd kör med halv styrka

Utbildningsansvarig: "Vi kan inte göra samma jobb som förr"
3:45 min

Polisens hundförare i region syd är en pressad enhet. Antalet hundpatruller nu är nästan hälften så många som före omorganisationen. Polisinspektören och hundföraren Peter Holmberg i Malmö är frustrerad över att resurserna inte räcker till.

– Man hör från vaktbolag och andra som berättar att de känner att det inte är lönt att ringa då vi inte har resurser att skicka. Man har ju blivit polis av en anledning, man vill bekämpa brott och orättvisor och man vill vara där det händer och helst kunna gripa tjuven på bar gärning.

De spårar upp gärningsmän, markerar stöldgods och leder rätt i sökandet efter försvunna. Polishundarnas insatser har genom åren varit många och hyllade och som verktyg i polisarbetet är deras skarpa nosar oersättliga. Men trots det goda arbetet väljer man att minska på antalet hundar i den nya polisorganisationen.

I april i år började det så kallade "Hundbeslutet" att gälla i Polisregion syd. Beslutet rör den nya polisorganisationens hundverksamhet och handlar bland annat om hur många patrullhundar det ska finnas i området, var dessa ska vara placerade och hur arbetet ska ledas. Resultatet har blivit en slimmad organisation med längre avstånd för hundförarna och betydligt färre hundar. Före omorganisationen var de 98 stycken, nu får hundarna inte vara fler än 77. Beslutet har lett till att flera hundförare sagt upp sig, vilket påverkat situationen ytterligare.
För Glenn Andersson, utbildningsansvarig vid hundpolisen i Malmö, är konsekvenserna tydliga.

– Det har påverkat negativt, det har det absolut gjort och det finns ingen anledning att sticka under stol med det. Vi har tappat många väldigt duktiga medarbetare som vi behöver rekrytera upp igen och det kommer att ta sin tid.

På pappret är antalet hundförare i polisregion syd nu 66 stycken. Samtidigt är man 6-7 hundar kort. Nyligen omkom en hund vid en uttryckning vid Väla i Helsingborg när den i jakt på en tjuv trillade ner från ett tak. Ett antal hundar har den senaste tiden också tagits ur tjänst till följd av sjukdom och gått i pension.

– På Revinge Nygård där vi står nu tog man hand om allt det där som är vid sidan om, från utbildning, till anskaffning av hundar och logistik för att det ska fungera ute i polisområdena. Den organisationen är ju bantad, liksom antalet hundförare. Så det är klart att vi inte kan utföra samma arbete som förr, vi är betydligt färre på alla områden, säger Glenn Andersson.

Hoppet står nu till att skapa en organisation där medarbetarna trivs och stannar, trots de nya villkoren. Rekryteringar är på gång i de flesta områdena i region syd. Till våren kommer ett antal nya hundförare utbildas och till hösten dubblas antalet platser. Samtidigt utbildas även nya instruktörer. För hundföraren Peter Holmberg råder det ingen tvekan om vad han kommer att syssla med i framtiden.

– Jag kommer att fortsätta, även om det är mycket som jag inte trivs med på jobbet just nu. Det är mycket som är frustrerande, men det är ändå rätt yrkesval för mig. Jag älskar att hålla på som hundförare, det är det bästa som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".