Lund är ett av fem ställen i landet där man erbjuder Multi family therapy för ätstörningar.
Lund är ett av fem ställen i landet där man erbjuder Multi family therapy för ätstörningar. Foto: Jenny Johnsson Roos/Sveriges Radio
Lund

Familjer hjälper varandra i ätstörningsbehandling

Överläkare: 70 procent blir friska inom tre år
2:02 min

Vid Regionalt ätstörningscentrum i Lund hjälper familjer varandra att bli friska i Multi family therapy - en behandlingsform som visat sig vara effektiv.

Multi family therapy är en behandlingsform för ätstörningar där hela familjer får genomgå behandlingen, tillsammans med andra familjer i samma situation. De allra flesta som söker hjälp för ätstörningar är flickor i tonåren, men även pojkar drabbas.

Till Regionalt ätstörningscentrum i Lund kommer unga med ätstörningar från hela Skåne, för att få hjälp i olika behandlingsformer. Just Multi family therapy-behandlingen tar emot cirka 6-7 familjer per behandlingsomgång, ungefär fyra gånger per år.

Behandlingen har visat sig vara effektiv, och ofta går den parallellt med någon annan behandling.

- -Vi har sett att efter ett år är det fler som klarat av att bli friska än om man inte fått den här (Multi family therapy) behandlingen, säger överläkare Ulf Wallin.

Moa har deltagit just i Multi family therapy. Hon var skeptisk till att börja med, men det visade sig vara under just denna behandling som det vände för henne.

Jag var jättenegativ i början till det för jag tyckte inte det var någonting för mig. Men nu i efterhand så är det faktiskt något av det bästa som jag varit med om,

– Om man tittar på de som kommer i behandling under tonåren, rätt snabbt, så är det 70 procent av de som tillfrisknat efter tre år, säger Ulf Wallin.

Jenny Sandgren
jenny.sandgren@sverigesradio.se
P4 Kristianstad

Relaterat

Mer om Skånsk sjukvård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".