Helsingborg Arena är en av spelplatserna för damernas EM-slutspel i handboll. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio.
Helsingborg Arena är en av spelplatserna för EM-handbollen. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio.
Skåne

Utan volontärer ingen EM-fest

"De får vänner för livet"
2:12 min

I Helsingborg, Malmö och Kristianstad ska det de närmaste veckorna spelas handboll av högsta klass när damernas EM-slutspel avgörs. Men utan alla volontärer skulle det inte bli något stjärnevenemang.

– Det är mycket folk som krävs för att göra ett mästerskap. Och det är vi glada att vi har, berättar EM-bolagets koordinator Johnny Neldeborn.

200 volontärer från 17 till 84 (!) år jobbar i Helsingborg och Malmö med allt från att torka golv under matcherna till att vara chaufförer, ta hand om medierna och att vara säkerhetsvärdar. Ingen av dem får betalt - men de får mycket annat.

– En fantastisk upplevelse, erfarenhet och vänner för livet. Och så kläder och mat.

Johnny Neldeborn har planerat EM-slutspelet under lång tid. Och förberedelserna för nästa stora handbollsevenemang har redan startat, säger han.

– Vi har redan påbörjat arbetet med herrarnas EM som kommer 2020. Sen blir det VM 2023 som vi också vet att vi ska arrangera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".