På Tycho Brahe-observatoriet i Oxie i Malmö har man upptäckt en explosion där en så kallad kvasar.
1 av 2
En kvasar, kallad CTA 102, tagen med det fjärrstyrbara teleskopet på Tycho Brahe-observatoriet. Foto: TBO Foto: Privat
Astronomen Peter Linde i observatoriemuseet i Stockholm. Foto: Camilla Widebeck
2 av 2
Astronomen Peter Linde. Foto: Camilla Widebeck
Malmö

Ljus har färdats i 8 miljarder år

Astronom: "Nu har den flammat upp och blivit mycket mer intensiv än tidigare"
3:46 min

På Tycho Brahe-observatoriet i Oxie i Malmö studerar man en explosion, en så kallad kvasar, som plötsligt har flammat upp.

 – Kvasar är ett slags svarta hål som fanns när universum var väldigt ungt. När materia kolliderar med svarta hål sänds det ut en intensiv strålning och det är det som vi har kunnat se, säger astronomen Peter Linde.

 – Det här hände inte igår utan för 8 miljarder år sedan. Ljuset har alltså varit på väg så länge innan det nådde fram till oss, vilket är en fantastisk tanke.

Det är inte enbart i Oxie som man studerar detta utan på många andra ställen runt om i världen. På Tycho Brahe-observatoriet har man dock använt ett relativt litet teleskåp, eftersom man i vanliga fall arbetar med att ta emot allmänheten och skolklasser.

– Man vet just nu att det förekommer snabba ljusförändringar och det vill man observera för att kunna förstå mer om det här uråldriga objekten som inte finns längre, säger  Peter Linde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".