Johanna Jönsson (C) och Ylva Johansson (S)
Johanna Jönsson (C) vill bland annat diskutera byggregler och ersättningar som staten ska betala. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Claudio Bresciani/TT

Oklart stöd för straff mot kommuner

"Regeringen måste först lyssna på kommunernas krav"
1:49 min

Förra veckan hotade etableringsminister Ylva Johansson med sanktioner mot kommuner som inte tar emot flyktingar. Men det är oklart om regeringen får stöd för det i riksdagen. Liberalerna och Centerpartiet ställer krav för sina stödröster.

– Vi är beredda att stödja det förslaget om regeringen samtidigt lyssnar på kommunerna och lägger fram de skarpa förslag som krävs för att säkra bostadsförsörjningen, säger Johanna Jönsson, integrationspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Etableringsminister Ylva Johansson presenterade förra veckan en rad lättnader för de kommuner som har svårt att ta emot de nyanlända som lagen kräver. Samtidigt sa hon att hon är beredd att införa sanktioner mot dem som inte följer lagen.

– Vi kan ta fram en lagstiftning om det krävs, sanktioner är redan en aktuell fråga, sa hon till Ekot förra onsdagen. 

Men om det ska bli möjligt att bestraffa kommunerna så måste regeringen få stöd i riksdagen. Vänsterpartiet säger ja, men Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är emot.

– Vi gick egentligen ganska långt när vi accepterade tvånget för kommunerna att ta emot, säger kristdemokraten Désirée Pethrus.

– Våra lokalpolitiker tyckte inte att vi skulle gå in i det kommunala självstyret utan ha en tillfällig lag. Vi har ändå accepterat den här lagen, säger hon.

Pethrus är inte främmande för att göra en översyn av lagen.

– Men det är för tidigt att bestämma sig för sanktioner nu, säger hon.    

Regeringens hopp finns alltså hos Liberalerna och Centerpartiet. Liberalerna kan tänka sig att stödja sanktionerna om regeringen presenterar reformer som ger jobb och fler bostäder, meddelar partiets presstjänst via sms.

Centerpartiets villkor bygger framför allt på den kravlista som regeringen har fått från kommunernas intresseorganisation SKL. Dessa krav handlar bland annat om enklare byggregler och ersättningar som kommunerna anser att staten ska ta.

– Det handlar om saker som att bostadstillägg måste kunna ges även för delat boende, att man måste säkra glappet mellan olika ersättningsnivåer, säger Johanna Jönsson. Det finns en rad såna förslag och här måste regeringen komma fram nu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".