Tutan som kallas Hesa Fredrik och som används som larmsignal utomhus. Foto: Daniel Zdolsek/TT.
Foto: Daniel Zdolsek/TT.
Skåne

Därför hördes inte larmet överallt

MSB: Man valde fel antal tutor
1:10 min

Att utomhuslarmet "Viktigt meddelande till allmänheten" inte hördes överallt i Skåne i går berodde på att man tryckte på fel knapp.

– Man valde fel antal tutor när man skulle välja vilka som skulle tuta, förklarar Håkan Marcusson, projektledare för VMA-frågor på Myndigheten för Skydd och beredskap MSB.

Både räddningstjänsten och många av P4 Malmöhus lyssnare har berättat om att larmet inte hördes överallt. Och det är uppgifter som MSB är mycket intresserad av.

På sajten krisinformation.se samlar man in iakttagelser från alla delar av landet om huruvida den så kallade Hesa Fredrik hörts - eller inte.

Utomhuslarmet testas var tredje månad.

För det är viktigt att signalen fungerar och hörs när det är allvar och exempelvis en gasolycka inträffat, betonar Håkan Marcusson.

– Det är ju jätteviktigt. Det är ju signalen att man ska gå inomhus, stänga dörrar och fönster och lyssna på radions P4 för mer information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".