Nimis efter branden.
Nimis efter branden. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio

Försök till återuppbyggnad av Nimis kan stoppas

"Det är ett brott mot reservatsföreskrifterna för Kullaberg"
2:24 min

De skadade delarna på Drivvedsverket Nimis i Kullaberg kan komma att byggas upp igen. Länsstyrelsen är dock beredda att polisanmäla och stoppa ett sådant försök.

Daniel Åberg är Länstyrelsen förvaltare i Kullabergsområdet.

– Det är ett brott mot reservatsföreskrifterna för Kullaberg. Man får inte bygga någon form av anläggning eller främmande föremål. Väljer du att göra något sådant blir det en polisanmälan, säger Daniel Åberg och tillägger:

– Det är likadant med de andra reservatsföreskrifterna. Bryter du mot dem så blir du anmäld om det upptäcks.

Under 1980- och 90-talen försökte myndigheterna att stoppa bygget av Nimis. Men sedan dess har det inte hänt särskilt mycket.

– Nej det stämmer. Men börjar man att bygga upp det igen, efter branden, är det vad jag måste förhålla mig till som förvaltare.

Vad har du fått för reaktioner på att Länsstyrelsen kan tänkas agera och försöka att stoppa återuppbyggandet av de förstörda delarna av Nimis?

– Jag har fått frågor om vi försöker att motarbeta Nimis. Men det är inte vad det handlar om. Det handlar inte om Nimis som konstruktion i sig, utan att de byggt en anläggning inom ett naturreservat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".