Sopeldning.
1 av 2
Här eldas det med sopor! Göran Skoglund kikar in i Filbornaverkets glödheta innandöme. Foto: Odd Clausen.
Länsstyrelsen.
2 av 2
Niklas Hansson på länsstyrelsen i Skåne menar att projektet bevisat behovet av bättre kontroll av importerade sopor som eldas vid landets kraftvärmeverk. Foto: Odd Clausen.
Skåne

Bättre kontroll behövs av sopor som eldas

"Tungmetaller kontrolleras inte innan förbränning"
3:13 min

Svenska avfallsanläggningar har otillräcklig kontroll på det avfall som importeras för förbränning. De slutsatsen kan dras av en granskning i Skåne av hur gränsöverskridande avfall hanteras.

Niklas Hansson, miljöhandläggare på Länsstyrelsen Skåne, menar att det finns en betydande risk att soporna som eldas kan innehålla farliga ämnen.

– Man behöver ta ut ett representativt prov och göra en riktig kemisk analys och det görs inte idag vid de här verken. I de här soporna kan det finnas allt från elektronikskrot till batterier, säger han.

Det var efter en debatt för några år sedan om riskerna med att elda importerade sopor i svenska kraftvärmeverk som länsstyrelsen i Skåne beslöt om sin granskning. Niklas Hansson bedömer att slutsatserna om de här tre skånska exemplen troligen gäller även andra svenska sopeldade värmeverk:

Förmodligen är det generellt för låg kontroll i Sverige. Jag tror att man behöver göra en översyn av mottagningskontrollen.

Öresundskrafts anläggning Filbornaverken i Helsingborg, som eldar närmare 40.000 ton utländska sopor om året, är ett av kraftvärmeverken som granskats av länsstyrelsen. Göran Skoglund är kommunikatör på Öresundskraft

– Den här typen av anläggningar är byggda för att elda avfall av varierande kvalité. Vi har en bra koll på vad avfallet innehåller och särskilt med fokus på importavfallet, säger han.

Men Niklas Hansson på länsstyrelsen i Skåne tycker inte att dagens kontroll ur ett miljöperspektiv räcker för att leva upp till kraven i miljöbalken och EU-förordningen.

Länsstyrelsen Skåne anser att kraven på plockkontroller och kemisk analys måste skärpas. Dessutom vill Länsstyrelsen införa hårdare utsläppskrav på anläggningarna, där så är möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".