Bebisfötter. Foto: Hasse Holmberg/TT
Bebisfötter. Foto: Hasse Holmberg/TT
Skåne

Patienter kan få bekosta omskärelser själv

Alliansen: "Inte rimligt att subventionera med skattemedel"
1:35 min

Den borgerliga alliansen i Region Skåne föreslår att omskärelser på icke medicinska grunder ska erbjudas till självkostnadspris. I dag betalar patienten 1800 kronor, men då skulle priset öka till ungefär 6800 kronor.

– Vi tycker inte att det är rimligt att vi med skattebetalarnas medel ska subventionera kulturella och religiösa aktiviteter, som detta ingrepp är. Men det är samtidigt viktigt att vi tillhandahåller det med en kvalitetsstämpel i rumpan, så att vi inte har en marknad för köksbordskirurgi för dessa pojkar, säger Gilbert Tribo (L), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Möjligheten för omskärelse på icke medicinska grunder för pojkar upp till 18 år har funnits i Region Skåne sedan 2009. Regionen har upphandlat verksamheten, och avtalet är värt 3,3 miljoner kronor.

Vårdföretaget Capio utför de kirurgiska ingreppen, men avtalet löper ut i oktober nästa år. Därför föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden att det görs en ny upphandling. Beslutet ska tas på fredag, och det är i samband med det som alliansen föreslår att patienten ska stå för hela kostnaden själv.

De allra flesta ingreppen görs under narkos, och då ersätts Capio med drygt 6800 kronor per ingrepp – en summa som patienten då skulle få betala själv i stället för de 1800 kronorna i dag.

Det rödgröna styret vill att hälso- och sjukvårdsdirektören får i uppdrag att återkomma med förslag på hur hög patientavgiften ska vara, och nämndens ordförande Anna-Lena Hogerud (S) kan i dag inte säga hur man kommer ställa sig till alliansens förslag.

– Vi har fört ett resonemang tidigare om vi kan närma oss ett självkostnadspris, men det är en avvägning så att inte priset är så högt att det skapar en undanträngning för dem som vill göra ingreppet, så att det kan utföras i en säker miljö för barnen. Vi kommer att diskutera deras förslag på vårt gruppmöte på fredag och ta ställning till det då, säger hon.

I dag står ungefär 500 patienter i kö till omskärelse på icke medicinska grunder. Om patienten skulle bekosta hela ingreppet själv, så skulle det inte behöva finnas något tak i upphandlingen, och kön skulle därmed kunna försvinna, enligt alliansen.

Hur ser du på risken att en höjd avgift gör att fler söker sig till så kallade köksbordskirurger?

– Dels är det ett väldigt starkt föräldraansvar att inte utsätta sitt barn för den typen av köksbordskirurgi, men vi föreslår också en kortare upphandling på två år just för att vi ska kunna göra den uppföljningen, om vi får in en ökad mängd komplikationer, säger Gilbert Tribo.

Sverigedemokraterna kommer på mötet på fredag att yrka på att det inte görs någon ny upphandling alls.

– Det är oerhört beklämmande att de här ingreppen görs, säger regionrådet Patrik Jönsson (SD).

Om yrkandet röstas ner kommer partiet däremot att stödja alliansens förslag om självkostnadspris. Då finns det en majoritet för förslaget.

– Det är det minst dåliga förslaget, men vi tycker ändå att det är ett övergrepp mot barnen och att alliansen och styret sviker barnen, säger Patrik Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".