Nytt centrum för sexuell hälsa i Malmö

På måndag öppnar Centrum för sexuell hälsa på Östra Kanalgatan mitt i Malmö. Här kommer gynekologer, barnmorskor, venerologer och infektionsläkare att arbeta under samma tak.

− Vi slår ihop olika discipliner så att vi kan ta hand om hela människan på ett helt annat sätt när hon kommer hit, säger Leif Persson som är projektledare.

Projektet sexuell hälsa startade för två år sedan, och det har nu resulterat i att Centrum för sexuell hälsa öppnar på måndag. Alla är välkomna men framför allt vill centret fånga upp personer mellan 20 och 29 år. I den åldern är man för gammal för att gå till ungdomsmottagningen men två tredjedelar av de kvinnor som gör aborter är just i den åldern.

Malmö är den stad i landet som haft flest antal aborter i många år, men för första gången i år ser Carina Bjartling, gynekolog på den nya mottagningen, en minskning, och hon tror att det nya samarbetet mellan olika discipliner har del i vändningen.

I samband med det första läkarbesöket vid abortrådgivning ges nu en utökad preventivmedelsrådgivning genom att en barnmorska knyts till läkarbesöket.

− Vi har sett att många av dem som gör en abort också gör en abort till. Det är de personerna vi tror vi kan hjälpa på det sättet, genom att i lugn och ro ge dem möjlighet att välja ett bra preventivmedel, säger Carina Bjartling.