Cecilia Träfgårdh står utomhus i en vit rock.
1 av 2
Veterinär Cecilia Trägårdh besökte i går Fågelpaviljongen i Lund. Alla fåglar var friska, bedömde hon. Foto: Daniel Persson / Sveriges Radio
Fågelpaviljong.
2 av 2
Fågelpaviljong. Foto: Daniel Persson / Sveriges Radio
Lund

Smittoläget tvingar Lund låsa in sina fåglar

"Fåglar döljer att de är sjuka"
4:29 min

De senaste dagarnas larmrapporter om fågelinfluensa i parker i Malmö gör att Lund låser in alla sina fåglar i Fågelpaviljongen i Stadsparken. Anledningen är att förebygga en spridning även dit.

Det var i onsdags som Lunds kommuns veterinär beslutade att även undulater och finkar, som tidigare rört sig fritt i Fågelpaviljongens voljärer, tills vidare skulle låsas in.

Skulle den dödliga fågelsmittan leta sig in till någon av individerna i paviljongen skulle det leda till att hela besättningen skulle få avlivas.

Enligt Cecilia Trägårdh, veterinären som tog beslutet i samråd med länsstyrelsen, kommer man nu noggrant att följa och se hur fåglarna mår efter åtgärden.

– Nu är det inte så roligt för dem, men de har inte varit inne så länge, så vi får se vad som händer.

Jag tror att de saknar att komma ut, för de är ute varje dag, även vid dålig väderlek.

Sedan november har tre fall av fågelinfluensan H5N8 konstaterats i Skåne. Döda fåglar med virusinfektionen har anträffats i Falsterbo och Pildammsparken i Malmö, medan smittan också tagit sig in till en äggproducent i Mörarp.

Sedan slutet av november är det, på grund av smittoläget, inte tillåtet att exempelvis låta burhöns gå fria.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".