Elever från språkintroduktionsklassen på Polhemsskolan och Gymnasieskolan LBS.
Elever från språkintroduktionsklassen på Polhemsskolan och Gymnasieskolan LBS. Foto: Martina Greiffe / Sveriges Radio
Lund

Elever lär elever om Sverige

Elev: "Man har blivit bättre på förstå andra människor"
1:55 min

Vad heter Sveriges kung och vilka grundlagar har Sverige? Det får språkintroduktionsklassen på Polhemsskolan i Lund lära sig, genom att träffa elever från Gymnasieskolan LBS. Under hösten har klasserna träffats för att byta erfarenheter med varandra.

Idag är det sista träffen innan jul och eleverna från LBS har förberett ett quiz med samhällsinformation om Sverige. Eleven Adbi läser språkintroduktionsklassen på nivå 1. 

– Idag har vi lärt oss om hur Sverige fungerar. Man måste svara snabbt på quizet men vi lär oss mycket. Det har varit jättetrevligt, säger Adbi.

– Det är intressant att försöka hjälpa varandra att förstå mer. Vi kan lära av varandra. Jag har blivit bättre på att förstå andra människor även om de inte pratar så bra svenska, säger eleven Anna från Gymnasieskolan LBS.

Johanna Levinsson är läraren som tog in initiativet till att låta eleverna träffas.

– Att möta olika verkligheter är viktigt och jag vill öppna mina elevers ögon och skapa nya kontaktytor.

– Mina elever tycker det är givande att träffa de nyanlända eleverna. Jag vill låta mina elever få möjlighet att få en annan bild av nyanlända än vad de ser i media och läser i tidningar, säger Johanna Levinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".