Alaa i Skurup som har släkt i Aleppo i Syrien.
Alaa i Skurup som har släkt i Aleppo i Syrien. Foto: Madeleine Fritsch Lärka / Sveriges Radio
Skurup

Svårt att få kontakt med familjen i Syrien

Alaa: "När dem inte svarar på en vecka blir jag väldigt orolig"
4:28 min

Från sin lägenhet i Skurup följer Alaa nyhetsrapporteringen om bomber och förstörelse i Aleppo i Syrien. Där mitt i kaoset finns hans familj.

23 årige Alaa sitter uppkrupen i soffan och håller koll på både tv och mobilen på en gång. När han inte läser in gymnasiet eller jobbar i hemtjänsten så går all ledig tid åt till att försöka ta reda på hur familjen har det. Men att få direktkontakt är mycket svårt.

– Oftast försöker jag nå dem via Skype, men om det inte går så försöker jag ringa med telefonen. Det är dyrt och det fungerar ibland. Annars skickar jag sms och väntar. Men om dem inte svarar på tio dagar så försöker jag få tag på någon i närheten av dem som kanske vet hur dem har det, säger han. 

– Det är jättejobbigt och svårt. Men jag måste kolla på nyheterna och följa vad som händer.

Alaa och hans bror lyckades fly från Syrien. Men deras tre bröder och deras familjer har som så många andra civila varit instängda under lång tid i Aleppo. 

– När vi väl pratar i telefon kan jag höra skott och bomber i bakgrunden men min familj säger att det bara är regn. De är rädda och vågar inte berätta i telefon vad som händer i Syrien, ifall de skulle vara avlyssnade, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".