Marie Holmström, turistchef i Ystad utanför gården Backåkra.
Marie Holmström, turistchef i Ystad. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
Ystad

Backåkra återinvigs till sommaren

Turistchef: "Äntligen - vi har längtat efter det här!"
3:45 min

Sedan en vecka tillbaka är renoveringen av Dag Hammarskjölds Backåkra igång. Till sommaren planerar stiftelsen som nu äger gården att en återinvigning kan ske.

Marie Holmström, turistchef i Ystad, har varit delaktig i processen kring Backåkras framtid och är nu glad över att finansieringen säkrats och renoveringen har påbörjats.

– Äntligen, tänker jag, vi har längtat efter den här tiden att vi ska komma igång med renoveringen, säger hon.

Gården ska helrenoveras och idag håller entreprenören på att riva gammalt golv och innerväggar i en av längorna.

– För att isolera golvet och lägga nytt, säger platschefen Martin Larsson.

Gården Backåkra har varit stängd de senaste åren på grund av renoveringsbehoven, men sommaren 2017 blir det alltså återinvigning.

– I en del finns ett museum med Dag Hammarskjölds fantastiska saker som han har fått och köpt på sina resor runt hela världen. Det blir en liten konferensdel för små möten i avskildhet och Backåkra kommer att öppna för allmänheten igen, säger Marie Holmström.

Bland annat planerar stiftelsen att utveckla Backåkra till ett centrum för möten kring frågor som Dag Hammarskjöld visade intresse för,  internationellt samarbete för fred och utveckling, livsåskådning, konst, litteratur och natur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".