Om det blir riktigt kallt behöver katter kunna söka skydd någonstans. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio.
Omhändertaganden av djur, framför allt katter, kan samlas på hög hos Polisen i åratal. Ibland avskrivs ärendena, helt enkelt för att katterna sannolikt svultit eller frusit ihjäl. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Skåne

Katter försvinner i väntan på polisen

Polisen: Man kanske inte hittar djuret
1:05 min

Omhändertaganden av djur, som Polisen ska göra, kan bli liggande i åratal efter att Länsstyrelsen fattat beslut.

Länsstyrelsens djurskyddsenhet i Skåne kan fatta beslut om att djur ska omhändertas i de fall där de far illa. Sedan gör Polisen själva omhändertagandet.

Men från det att Länsstyrelsen fattat beslut tills Polisen kommer och hämtar djuren kan det ta mycket lång tid.

Just nu ligger 17 ärenden och väntar, det äldsta från mars 2015.

Magnus Rothoff är gruppchef på rättsavdelningen i Malmö som hanterar den här typen av ärenden. Han förklarar att det i många fall rör sig om katter, som lämnats vind för våg.

- När vi kommer ut kanske katten inte är där, då får vi åka hem igen och sedan åka ut vid ett annat tillfälle. Sådär kan det hålla på under lång tid, säger Magnus Rothoff.

Ibland dröjer det så lång tid att Polisen och Länsstyrelsen får gå igenom gamla ärendehögar och skriva av dem, helt enkelt för att katterna sannolikt redan svultit eller frusit ihjäl eller av annan anledning försvunnit från platsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".