Nya provsvar från Höllviken på måndag

Först efter helgen väntas nya provsvar på om dricksvattnet i Höllviken fortfarande innehåller E-coli-bakterier. Prover som togs i måndags visade på förhöjda halter, och därför uppmanar Vellinge kommun alla hushåll som får sitt vatten från vattenverket i Höllviken att koka det som ska drickas eller användas i matlagning.

Men var ifrån bakterierna kommer vet man fortfarande inte.

– De här e-coli bakterierna som vi har hittat här är avloppsrelaterade, säger Per Juhlin, va-ingenjör på Vellinge Kommun.

Det skulle till exempel kunna innebära att dricksvattnet blivit förorenat av en läckande avloppsledning, men än så länge vill man inte spekulera om orsaken. I väntan på provsvar har man nu ökat kloreringen av vattnet från vattenverket i Höllviken, för att sedan kunna börja undersöka hur bakterierna har hamnat i vattnet.

Framför allt är det små barn, gamla och sjuka som ska vara försiktiga och koka vattnet. Men enligt Vellinge kommuns hemsida bör även andra avstå från att dricka onödigt stora mängder utan att koka det först.  

Sammanlagt är det omkring 20 000 bofasta och ett okänt antal sommargäster i Skanör, Falsterbo och Höllviken som får sitt vatten från vattenverket.

På måndag hoppas förvaltningen kunna få ett preliminärt provsvar från laboratoriet.