Musikern Simon Lussi.
1 av 2
Musikern Simon Lussi. Foto: Sveriges Radio / Privat
Musikern Simon Lussi
2 av 2
Musikern Simon Lussi Foto: Mette Mjöberg Tegnander / Sveriges Radio Malmo
Skåne

Han är barnens musikinstrument

"Jag vet att barnen kan lösa det med alla sina idéer"
2:58 min

Nu är musikern Simon Lussi hemma igen efter en turné i Blekinge. Men för honom blir det sällan spelningar under sena kvällar. Hans publik väntar istället ivrigt under tidiga morgnar på förskolorna.

Av en slump började Simon Lussi att arbeta på en förskola och det blev starten på musikkarriären. Tillsammans med en kollega började han testa att skapa musik tillsammans med förskolebarn.

– Det gäller att fånga barnen direkt och att sedan lyckas hålla kvar dem. Det behöver inte vara de stora gesterna utan det kan även vara de små grejerna spatt fånga in dem i det magiska rummet en liten liten stund, säger Simon Lussi. 

Att stå framför förskolebarn på olika skolor kan vara en utmaning och bygger mycket på improvisation tillsammans med barnen. Barnen får till exempel själva komma med förslag om vad låtarna ska handla om.

– Jag har inga direkta kontrollbehov och är aldrig orolig att barnen inte ska komma med idéer. Jag vet ju att det finns hos dem. 

– När jag är ute och spelar för barnen tänker jag att det gäller att skapa en magisk plats tillsammans. Den existerar bara där och då - och när föreställningen är slut så försvinner den, men jag lägger all energin på att hålla den här magin just då, säger Simon Lussi. 

Simon Lussi ger också några tips till föräldrar med musikälskande barn här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".