Anita Asante, engelsk fotbollsstjärna i FC Rosengård som har pluggat statsvetenskap. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
Anita Asante. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
Malmö

För Anita Asante hör fotboll och politik ihop

"Jag känner att jag kan hjälpa folk"
2:34 min

En del vill inte blanda ihop sport och politik. Anita Asante är inte en av dem.

För FC Rosengårds engelska stjärna har kombinerat fotbollen med studier i statsvetenskap och är inte rädd att säga vad hon tycker.

– Vi har en jättebra plattform att diskutera från, och kan ge röst åt dem som inte kan höras, säger hon.

Det har lett till att Anita Asante hållit tal till stöd för flyktingar, talat sig varm i HBTQ-frågor och missade VM i fjol när hon protesterade mot konstgräset.

– När jag var yngre var jag jätteintresserad av politik, och jag känner att jag kan hjälpa folk.

Anita Asante har gjort tre säsonger i Malmöklubben. I år var första gången som det inte blev SM-guld. Men det gör henne bara mer revanschsugen inför nästa år - en säsong som kommer att starta med kvartsfinal mot FC Barcelona i Champions League.

– Vi har jättemycket att se fram emot nu med Champions League. Och det kan vara bra att förlora någon gång, så kan vi köra ännu hårdare sen och ha mer glädje i att spela för någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".