Barnmorskorna Lena Olsson, Helena Andersén och Anna Hansson i Malmö. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Barnmorskorna Lena Olsson, Helena Andersén och Anna Hansson i Malmö. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malmö

Barnmorskor erbjuds 60000 kronor i månaden

Barnmorska: "Vi känner oss besvikna"
4:13 min

Ett bemanningsbolag erbjuder nu barnmorskor minst 59 600 kronor i månaden plus natt-OB för att jobba på förlossningen i Malmö efter nyår. Det upprör de ordinarie barnmorskorna.

Behovet av nattbarnmorskor är stort, efter att 14 stycken sagt upp sig under hösten på grund av missnöje med arbetsvillkoren.

Den genomsnittliga månadslönen för barnmorskor i Sverige var förra året enligt SCB 33 700 kronor, och bemanningsbolagets erbjudande upprör.

– Vi känner oss besvikna på att regionen inte tar ansvar. Jag känner starkt att vi andra som jobbar ska ha motsvarande lön, eftersom vi måste vara behjälpliga med allt vad det innebär att upprätthålla en patientsäkerhet, säger Helena Andersén, barnmorska på förlossningen i Malmö.

Hennes kollega Lena Olsson instämmer.

– Det är väldigt trist att gå till jobbet och inte veta vad som händer. Man får inga besked, och nu börjar det närma sig. Om bara några veckor finns det inga nattbarnmorskor, säger hon.

Hur skulle det kännas att jobba sida vid sida med en bemanningsbarnmorska som kanske har nästan det dubbla i lön?

– Det är svårt att klara av, när man jobbat här i 16 år nu och känner ett visst ansvar för hela avdelningen. Man har sett hur avdelningen har blivit lite raserad i och med att det blir många känslor och tankar hos personalen.

Barnmorskan Anna Hansson jobbar också som dag på förlossningen. Hon undrar hur regionen nu har råd med löner i den här nivån.

– När vi hade förhandlingen om arbetstiden hade de inte råd. Var kommer pengarna ifrån nu? säger hon.

Anna Hansson tycker att regionledningen borde backa.

– Kan inte våra chefer känna någonstans att de måste ha gjort något fel? Här får man kanske säga att man gjort fel, att man får tänka om och snabbt få fram ett bättre avtal. De som har skrivit på för andra sjukhus kan kanske inte dra tillbaka det, men man kan kanske hindra att fler slutar, säger hon.

Finns det en risk för det?

– Det finns en väldigt stor risk för det. Nu har det bara varit på natten, men vi på dagen kan känna att det blir ett väldigt ansvar på oss som är kvar. Vem ska hjälpa oss?

Ingen från regionledningen har velat vara med på en bandad intervju och kommentera barnmorskornas upprördhet. Gudrun Berggren, som är HR-chef på SUS, säger att regionen inte har med bemanningsbolagets erbjudna lön att göra.

Däremot har man gått ut till bemanningsbolagen och frågat till vilket pris de kan erbjuda barnmorskor i januari och februari. I vanliga fall är priset fast, men det akuta läget gör att bolagen kan få mer betalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".