Den världsberömda musrestaurangen är tillbaka på Bergsgatan i Malmö efter att ha varit borta ett tag under helgen. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
Den världsberömda musrestaurangen är tillbaka. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
Malmö

Psykologen: Vi får chans att drömma oss bort

"Man stannar upp och uppskattar det lilla vackra i vardagen"
2:09 min

Ostrestaurangen och nötbutiken i miniformat har blivit en snackis över hela världen. Varje dag flockas människor framför trottoaren i Malmö. Men vad är det som gör att så många fascineras?

Helena Kubicek är psykolog och föreläsare. Hon menar att vi människor har en längtan efter att få drömma oss bort och ta del av andra världar.

– Och plötsligt är det tillgängligt mitt framför oss på trottoaren här i Malmö. Det är ju en annan liten värld som kanske kan ge oss perspektiv på oss människor - vilka jättar vi är - men samtidigt hur små vi är i rymden, säger hon.

Stress och press i vardagen och särskilt nu kring jul kan också göra det extra attraktivt med en miniatyrvärld att drömma sig bort i.

– En annan sak är ju att det är lite spännande och som en gåta. Vem ligger bakom det - och vad handlar det egentligen om? Det gillar vi, säger Helena Kubicek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".