Fladdermus.
Foto: TT
Skåne

Sverige inte längre rabiesfritt

Sverige kan inte längre betecknas som ett rabiesfritt land. Forskare har hittat antikroppar mot rabies hos fladdermöss i södra och mellersta Sverige.

Ingen av de 452 analyserade fladdermössen hade påvisbart rabiesvirus i saliven, men 14 av dem hade rabiesspecifika antikroppar, vilket visar att de var eller nyligen hade varit infekterade av viruset.

Samtliga fladdermöss med antikroppar tillhörde arten vattenfladdermöss och hade infångats antingen i Skåne eller Småland. Risken för smitta anses som "ytterst liten", även om den inte helt kan förbises.

Rabies är ett av världens mest fruktade virus. För personer som smittats och börjat utveckla symtom slutar infektionen så gott som alltid med döden.

I den aktuella studien ingick forskare från Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt och Uppsala universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".