Mahmud i köket.
Foto: Madleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Malmö

En tillfällig andningspaus i första egna boet

"Nu känns det lite bättre"
4:10 min

Mahmud Bakhshi, en av de ensamkommande vi följer, ska utvisas ur Sverige. Nu har han på egen hand hittat en tillfällig bostad.

Mahmud välkomnar oss in i en lägenhet mitt i Malmö, två trappor upp. Mycket har hänt på kort tid. Han har fått reda på att han kommer utvisas ur Sverige och senast vi sågs hade han precis fyllt 18 år och fått lämna sitt boende eftersom han nu räknas som vuxen. Nu har han fått flytta in tillfälligt hos en kompis som hade ett ledigt rum.

– Ja här har jag en madrass och några garderober som jag kan ha mina saker i. Jag sover på golvet som jag gjorde i Iran.

Bara någon dag efter han fyllt 18 flyttades Mahmud till ett boende i norra Skåne men när han fick reda på att han trots att han fått beslut att utvisas kunde bo kvar i Malmö om han själv hittade någonstans att bo tvekade han inte.

Eftersom han har både skola, sitt fotbollslag och alla sina vänner i Malmö bestämde han sig för att flytta tillbaka. Här i lägenheten kan han inte bo länge, bara två månader, men det är tillräckligt för att kunna andas ut ett ögonblick.

– Förra gången vi träffades kände jag mig helt förlorad. Hade ingenstans att bo och tänkte att jag kunde bli utvisad till Afghanistan när som helst. Försökte överklaga mitt beslut men fick inget besked. Hade nästan tappat allt hopp.

Men nu känns det lite bättre. Jag har någonstans att bo och vet nu att mitt beslut kommer att överklagas. Det betyder att jag kan fortsätta att gå i skolan och träna fotboll.

Vi slår oss ner runt bordet i det lilla köket och Mahmud gör i ordning te. Det är första gången sen han kom till Sverige som han kan laga mat själv. På boendet han bodde på var köket för litet och ungdomarna fick inte laga mat själva. Maten kom färdiglagad. Det är en frihet att få sköta sig själv säger han och ställer fram ett fat med bullar.

– Ja absolut. Det känns jättekul. Jag är fri här. Jag kan laga min egen mat, och kan komma hem när jag vill. Jag bestämmer själv.

Men lugnet och friheten är bara tillfälligt. Hur lång tid det tar innan han får svar på sin överklagan och det definitiva beslutet om han kommer att utvisas eller inte är det ingen som vet och snart måste han hitta någon annanstans att bo om han vill bo kvar i Malmö.

– Jag ska försöka men det är svårt. Det är många som söker någonstans att bo här i Malmö. Jag hoppas jag kan hitta något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".