Pierre Esbjörnsson på presskonferensen.
Pierre Esbjörnsson på presskonferensen. Foto: Andreas Irebring/Sveriges Radio
Skurup

Politiker slutar efter hot

"För mig är det främst ett slag mot demokratin"
2:32 min

Pierre Esbjörnsson (S) kommer att lämna uppdraget som kommunalstyrelsens ordförande i Skurup efter de hot han utsattes för tidigare i höst.

Det var i september som någon tog sig in på hans tomt, eldade upp hans bil och sprejade nazisymboler på husväggen.

– Båda mina barn var hemma, och vi låg och sov allihopa när den mordbranden startade. Det har varit en resa att göra med mina två barn, och det har satt sina spår. Och det är anledningen till beslutet.

Händelsen inträffade i september i år, men Pierre Esbjörnsson väljer att lämna sitt uppdrag först nu. Men det har haft sina orsaker

– Det är ett beslut som har vuxit fram efterhand. Vi har haft en diskussion om det i familjen. För mig är det främst ett slag mot demokratin, att en politisk företrädare väljer att lämna sitt uppdrag på grund av detta.

Pierre Esbjörnsson känner däremot att han har fått tillräckligt mycket stöd från sina partikollegor, och de flesta andra politiska opponenterna genom processen, som i slutändan ledde fram till beslutet om att han ville lämna sin post som kommunstyrelsens ordförande.

– Ja, det tycker jag absolut. Bland de etablerade partierna i Skurup har jag fått bra stöd. Sen finns det alltid politiska företrädare i vår kommun som har valt att dra ett löjets skimmer över det här. Jag flyr absolut inte från mitt uppdrag, utan jag väljer att prioritera bort det.

Nu kliver du ju åt sidan på grund av det här attentatet. Finns det någon annan som kommer att våga ta sig an samma uppdrag?

Ja, det tror jag. Jag är nog inte ensam om att ha den här typen av hotbild emot mig. Men det finns absolut kandidater som är villiga att ta på sig den här ledartröjan.

Några nya hot har inte Pierre Esbjörnsson utsatts för sedan den där natten i september tidigare i år. Men en del säkerhetsarbete och förebyggande arbete har gjort på grund av det som har hänt.

Pierre Esbjörnsson själv förutsätter att de fortsätter med det säkerhetsarbetet nu när han väljer att lämna sitt uppdrag i Skurups kommun.

– Det är oerhört viktigt att man tar de här hoten mot förtroende valda på allvar, och har nolltolerans. Det är något som vi måste arbeta aktivt för. Demokratin är oerhört viktig för vårt land.

Var tar du själv vägen nu?

– Jag är tjänstledig från Svenska byggnadsrättsförbundet som ombudsman, och kommer att gå tillbaka till det uppdraget när jag släpper arbetet som kommunstyrelsens ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".