Entrén till Fryshuset i Malmö. Foto: Susanne Fatah/SR
Entrén till Fryshuset i Malmö. Foto: Susanne Fatah/SR

Kraftansamling mot våld på Fryshuset i Malmö

" Jag tycker det är fruktansvärt att vi inte kan göra mer"
2:44 min

Fryshuset i Malmö kallade i morse till ett möte, eller en så kallad kraftansamling. Detta med anledning till den senaste tidens ökade våld och skjutningar i Malmö.

Fryshuset i Malmö är en organisation som främst vänder sig till ungdomar som lever i någon form av utanförskap. Och upprinnelsen till dagens möte på Fryshuset i Malmö är organisationens verksamhetschef Sigrun Sigurdsson.

I november i år skrev hon ett öppet brev, till främst stadens politiker, om att något måste göras. Detta efter att en tjugoårig man blev skjuten i gränstrakten mellan områdena Johannelund och Rosengård.

– Det har hänt mycket sedan jag skickade det där öppna brevet. Vi har börjat samverka mer med Malmö stad, polisen och andra aktörer. Det händer väldigt mycket i Malmö just nu, och det är jag väldigt glad över, säger Sigrun Sigurdsson.

Vad tänker du kring de här skjutningarna som har skett i Malmö?

– jag tycker det är fruktansvärt att vi inte kan göra mer, och att vi glömmer bort att vi har mycket insatser i Malmö som vi kan använda för de här killarna. Men det når inte ut.

Sigrun Sigurdsson är säker på att de killarna som blev skjutna skulle kunna ha räddats, om rätt insatser hade satts in från första början. Genom att dra dem ut ur kriminaliteten och deras destruktiva livsstil.

Sigrun Sigurdsson berättar att många killarna är förtvivlade och uppgivna, och misstron mot samhället har i hög grad ökat.

– Men de vill prata, och tycker att det är lättare att föra deras budskap vidare genom mig. Och jag försöker att engegera dem, för att de inte endast ska bli offer. De måste själva vara en del av en förändring som de vill skapa.

Viljan till att skaffa jobb är den som är allra störst, även om vägen dit kan vara lite krokig.

– De vill tillhöra det Svenska samhället, och har samma drömmar som alla andra i deras ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".