Bilden visar vakter som kontrollerar passagerares legitimation, på tågperrongen på Kastrups station. En kvinna springer till tåget. Foto: Emil Langvad/TT.
Id-kontrool på Kastrup. Foto: Emil Langvad/TT.
Sverige

Klart med ersättning för id-kontroller

Skånetrafiken: Vi tycker inte att skattebetalarna i Skåne ska finansiera
1:29 min

Regeringen har beslutat om den förordning som ger transportbolagen rätt att få ersättning för kostnader för id-kontrollerna mellan Danmark och Sverige.

– Jag tycker att det är positivt att regeringen nu har beslutat att genomföra den förordning man har talat om, säger Henrik Rörbäck, vd för rederiet HH-ferries som har färjetrafik mellan Helsingör och Helsingborg. 

HH-ferries räknar med att id-kontrollerna kostar dem mellan två och tre miljoner kronor i månaden. Det är kostnader för de vakter som kontrollerar passagerarnas legitimation, men också förlorade intäkter. 

Det är bara för direkta kostnader, som för vakter, som transportbolagen enligt regeringens beslut i dag har rätt att få ersättning.

Det är Region Skåne mycket kritiska till. Skånetrafiken, som tillsammans med danska DSB kör Öresundstågen räknar med att förlora 100 miljoner kronor i år på id-kontrollerna. Av det är 60 miljoner förlorade biljettintäkter. 

Kontrollerna har ökat restiden och trängseln på tågen vilket har gjort att alltfler pendlare väljer att ta bilen över Öresundsbron. I år räknar Skånetrafiken med att tappa omkring 20 procent av sina passagerare. Den förlusten får nu täckas av Region Skåne.

– Vi tycker inte att det är pendlarna eller skattebetalarna i Skåne som ska finansiera ett nationellt beslut som Sveriges riksdag har tagit, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken. 

Han är också orolig för att de 139 miljoner som regeringen har avsatt för att ersätta transportbolagen inte kommer att räcka. Bara Skånetrafikens och DSB:s gemensamma kostnader för vakterna på Kastrup ligger på 90 miljoner. 

Id-kontrollerna gäller nu fram till den 4 februari nästa år.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".