Lund

Elever gör app om ett av Europas största slag

2:53 min

Vid den här tiden år 1676 drabbade danskar och svenskar ihop i Slaget vid Lund. Ett historiskt blodigt slag som elever vid Katedralskolan nu väcker till liv - genom en mobilapp.

Det lite annorlunda skolarbetet ska bli en digital karta med texter, animationer och filmer som tillsammans gestaltar det historiska Slaget vid Lund.

Slaget vid Lund är en stor och viktig händelse i Sveriges historia. Det var ett försök från den dåvarande danska kungen Kristian V att ta tillbaka de landområden som Danmark förlorade vid freden i Roskilde två decennier tidigare. Flera tusen danska och svenska soldater fick sätta livet till.

Tanken är att besökarna laddar ner appen och återupplever det blodiga slaget på samma plats som de svenska och danska soldaterna för 340 år sedan. Platsen för slaget är Vallkärra norr om Lund.

Det är eleverna på historieprogrammet på Katedralskolan i Lund som har gjort innehållet bestående av texter och filmer, medan professionella programmerare och formgivare utfromat själva appen. 

– Det är jättekul, säger eleven Felicia Bergström.

Texterna är på svenska och engelska och eventuellt fler språk. Den kommer att rikta sig till alla intresserade - inte minst turister.

– Det ska bli en professionell guideapp som på bästa sätt ska gestalta det här slaget, säger läraren Marcus Karlsson.

Appen kommer inte bara innehålla information om själva slaget. Den som vill kan också fördjupa sig i andra aspekter av 1600-talets samhälle, berättar Marcus Karlsson.

Eleven Isak Karlsson har skådespelat under arbetet med appen, där han spelat en svensk soldat under 1600-talet.

– Det kändes genuint när vi spelade in. Man fick krigsupplevelserna i första hand. Det var speciellt.

Fotnot: Appen om Slaget vid Lund lanseras i maj och kommer då att kunna laddas ner gratis.