Ryggont. Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TT.
Skåne

Ökat tryck på specialiserad smärtbehandling

Chef: MMS bidrar till att minska sjukskrivningar
3:01 min

De specialiserade smärtenheterna på sjukhusen i Skåne har redan märkt ett ökat inflöde av remisser inför att nära hälften av de vårdgivare som erbjuder smärtbehandling försvinner den sista februari.

– Det är bekymmersamt att det är väletablerade och stabila enheter som väljer att sluta. Antalet enheter som bör utföra den här behandlingen behöver inte vara så stort, men de ska vara stabila, tillräckligt stora och geografiskt rätt placerade, säger Marcelo Rivano Fischer, chef för smärtrehabiliteringen på Skånes universitetssjukvård och ansvarig för Region Skånes kunskapscentrum för smärta.

Hur ser du på risken att det här kommer att öka trycket på den specialiserade smärtrehabiliteringen?

– Den risken finns, och vi börjar märka nu att remissinflödet ökar med patienter som egentligen borde gå till multimodal smärtrehabilitering på primärvårdsnivå.

Efter februari kommer bara 17 av de 32 vårdgivare som har tillstånd att ge så kallad multimodal smärtbehandling för långvarig smärta i rygg, axlar och nacke, att finnas kvar i Skåne. De flesta av dem som lägger ner gör det för att Region Skåne sänkt ersättningen med 25 procent.

Enligt Marcelo Rivano Fischer är problemet alltså inte att det blir färre mottagningar, men att områden i Skåne - som till exempel nordöstra Skåne - kommer att bli helt utan behandlare. Han säger att en kartläggning visat att färre remitteras till smärtbehandling om det saknas en mottagning i närheten, och det riskerar att drabba patienter.

– Om de väljer att stänga sina enheter i nordost, så är sannolikheten inte så stor att de här patienterna går någon annanstans, säger han.

Ett annat problem är enligt Marcelo Rivano Fischer att många specialiserade team, som nu jobbat en längre tid med smärtbehandling, splittras och slås sönder.

– När en enhet stänger, så blir det ett kompetenstapp som inte går att balansera med att bara öppna en annan enhet. Det här tar tid, säger han.

Hur väl fungerar multimodal smärtbehandling för patienter med långvarig smärta?

– Vi har en forskare som doktorerar på området, och det väldigt tydligt att de multimodala smärtteamen bidrar till att minska sjukskrivningen på en avsevärt sätt, om man tittar på hur patienterna själva hade det ett år före behandlingen, och ett, två och tre år efter, så finns en markant skillnad.

Enligt Marcelo Rivano Fischer har Skåne varit framgångsrikt när det gäller smärtrehabilitering och har även lyfts som ett gott exempel nationellt. Därför hoppas han på en stabilare lösning för MMS-behandlingen och tror inte att den nuvarande vårdvalsmodellen är den bästa.

– Antalet enheter bör rimligen vara runt 12-15 stycken. Men vi måste placera dem geografiskt på ett bra sätt i hela regionen och ställa liknande krav på dem. Det handlar förmodligen om någon form av upphandling i så fall, säger han.

Relaterat

Mer om Skånes djurpark

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".