En hand som håller i en mobiltelefon. På displayen syns swish-logotypen.
Vid tillfälliga arrangemans såsom mässor och festivaler passar många på att fuska. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi

Utbrett fusk med betalning i mobilen

Skatteverket: Nästan hälften fuskade
1:15 min

Fusket med betalsystemet swish ökar och det är särskilt utbrett på festivaler, julmarknader och mässor.

Många swishtransaktioner görs på ett sådant sätt att de inte bokförs.

– Det är ju ett problem som gör det orättvist för dem som försöker sköta sig inom kontanthandeln och här ser vi ett ganska utbrett fusk, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

De som betalar med swish skall be om kvitto för att försäkra sig om att allt går rätt till, säger Skatteverket, men ansvaret ligger helt på företagaren. Om företagaren inte har sitt swishkonto kopplat till sitt kassaregister så framgår det vid betalningen.

– Vi har ju sett ett ökat fusk framför allt inom den tillfälliga försäljningen. Våra kontroller har visat att så mycket som hälften av alla swishtransaktioner vid festivaler och marknader saknade redovisning.

Skatteverket ser nu över den sex år gamla kassaregisterlagen, som visserligen har minskat fusket. Men lagen har redan blivit föråldrad och nu krävs en rad förändringar. Bland annat bör det finnas ett krav på att swish kopplas samman med kassaregister, anser Conny Svensson.

– Det skall alltså inte gå att hålla isär swish från kassaregistret. Det kommer göra branschen mer seriös.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".